Tu biSvÁt 101

Mi is az a Tu bisvát?

Tu Bisvát egy Svát hónapban lévő ünnep, mely általában januárra vagy februárra esik, egyébként pedig a Fák Újéve. A misnában említett négy új év egyike. Az ünnephez kapcsolódó szokások között van a faültetés, gyümölcsök és aszalt gyümölcsök és magok, különösen füge, gránátalma, datolya, mandula és szentjánoskenyér fogyasztása.   

Mit jelent a név? A Tu Bisvát szó szerint a héber dátum: Svát hó 15-e. Tu a héber 15-ös (tet-váv) számnak felel meg.  

A „kérges-száraz” tények  

Tu Bisvát, a fák új éve a talmudi időkre vezethető vissza. Ez a zsidó naptár négy újévének az egyike. A két legkiemelkedőbb ezekből Ros Hásáná és Niszán (az első hónap). Elul elseje pedig az állatok tizedének az újéve. A Talmud bizonyos mezőgazdasági törvények miatt határozza meg Tu Bisvátot új évnek. Az idő múlásával azonban kinőtte magát és egy kisebb ünneppé vált. 

Mi történik ezen a napon, mely új évvé teszi? A rabbik legegyszerűbb magyarázata az, hogy ezen a napon kezdenek a fák gyümölcsei kialakulni. Eddigre leesett a legtöbb eső és a fákban lévő nedvesség egyre több. A Talmudban a rabbik vitáznak azzal kapcsolatban, hogy ez a természeti változás Svát hó elsején vagy 15-én következik be. Mindegy is, Tu Bisvátot tulajdonképpen a tavasz előhírnökeként tartották számon.  

A zsidók Izraelből való száműzetését követően Tu Bisvát lett az a nap, melyen megerősítjük kötelékünket Izrael földjével. A zsidó történelem jelentős részében ezen a napon nem történt más, mint hogy olyan gyümölcsöket fogyasztottak őseink, melyeket Izrael földjével azonosítunk

Mózes ötödik könyvének a 8:7-8-as sorára alapozva hét szent gyümölcsről beszélnek őseink. (A Tórában említett méz a datolyának a mézére utal.) 

Megannyi réteg

A mandulának is fontos szerepe volt a tu bisváti lakomán, mert a mandulafa az első a hagyomány szerint, mely virágba borul Izrael földjén. S bár a tórai sor nem említi a szentjánoskenyérfa termését, de ez nagyon népszerű volt különösen azért, mert jól bírta az utazást és így az európai és észak-afrikai közösségekben az asztalra került az Izraelből hozatott gyümölcs. 

A huszadik században Tu Bisvát még erősebb jelentőségű lett a cionizmus erősödése és Izrael Államának megalapítása miatt. Izraelben faültetéssel ünneplik Svát 15-ét, míg a diaszpróban adományoznak a Keren Kájemet LeIszráel-nek, azaz a Zsidó Nemzeti Alapnak, hogy fát ültessenek Izraelben. 

A hagyomány szerint Tu Bisvát olyan a fáknak, mint Ros Hásáná az embereknek, azaz ez az a nap, amikor az Örökkévaló döntést hoz arról, hogy milyen lesz a termés

A kabalista tu bisvát

A kabalisták egy lépéssel tovább vitték ezt a kapcsolatot Ros Hásáná és Tu Bisvát között. Számukra a fa az ember jelképe: „Mert ember a mező fája...” (Dvárim 20:19). A Tikun Olam, a világ spirituális jobbítása számukra központi feladat volt – s így Tu Bisvátkor gyümölcsöket fogyasztottak, mely önmaguk szellemi javítását volt hivatott jelképezni. Sőt azt gondolták, hogy a gyümölcsevéssel egyben az első bűnt, a Tudás fája gyümölcsének fogyasztását is helyrehozzák.  A fák számukra az Élet fájának jelképei voltak, mely az isteni jóságot és áldást hozza a világra. Ennek a gondolatnak az erősítésére alakították ki Cfátban a 16. században a Tu Bisvát szédert, melyet lazán a pészachi széder mintájára alkottak meg.  

Tu Bisvát lett a zsidó Föld Napja. Sokfelé a világon, de főleg Izraelben, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a természetvédő szervezetek ezt a napot a környezetvédelmi tudatosítás napjává tették.

Sokféle szokás kötődik az ünnephez. Egyik ilyen a sokféle gyümölcs fogyasztása. Mivel az ünnep Svát hó 15-re esik, 15 féle gyümölcsöt szokás megenni.  

Mi a Tu Bisvát széder?

A középkorban Tu Bisvátot egy gyümölcs-ünneppel köszöntötték, mellyel a misnai újév ünneplését teljesítették. Az 1600-as években Iszák Luria rabbi, a híres misztikus-kabalista Cfátban bevezette a Tu Bisvát Széder hagyományát tanítványaival. Ezen az ünnepi lakomán a gyümölcsök és fák szimbolikus jelentést kaptak. A fő gondolat az volt, hogy ha tíz különleges gyümölcsöt eszünk és négy pohár bort iszunk a megfelelő sorrendben, miközben elmondjuk a megfelelő áldásokat, az emberiség és a világ közelebb kerül a szellemi tökéletességhez.  

A misztikus, kabalisztikus Tu Bisvát szédert újra felfedezték és manapság sok vallásos és szekuláris zsidó követi a szertartást. Különleges hagadák is készültek rá. Mi is készítettünk nektek egyet, használjátok egészséggel!

További szokások & hagyományok

etrogok

Van egy haszid szokás, mi szerint imádkozzunk Tu Bisvátkor egy nagyon szép etrogért a következő Szukotra. Szokás a szukoti etrogból készített lekvárt Tu Bisvátkor elfogyasztani. Szukot, a betakarítás ünnepe megmutatja, hogy milyen ítéletet kaptak a fák az előző Tu Bisvátkor. 

sábát sirá

Tu Bisvát környékén ünneplünk egy különleges sábátot, ez pedig a Sábát Sirá, az ének szombatja, arra emlékezve, hogy a hetiszakasz, amit olvasunk, azt meséli el, amikor a héberek száraz lábbal átkeltek a Vörös-tengeren és üldözőik a tenger habjai között vesztek el. Így a zsidók hálaéneket zengtek Istennek a csodáért, amit velük tett. 

Szokás ezen a napon madarakat is etetni, ez is kapcsolódik a heti szakaszhoz.

faültetés

Tu Bisvát sok változáson ment át. Először ez az ünnep lett az az alkalom, amikor az Izrael földjével való kapcsolatunkon elmélkedünk, később sokaknak ez lett az a nap, amikor a környezetünkkel, a természettel való emberi kapcsolatokkal foglalkozunk globálisan.   

Ezek a gondolatok eredményezhetik, hogy adományt küldünk Izraelbe, hogy fákat ültessenek, hogy részt veszünk valamilyen környezetvédelmi projektben vagy egyszerűen kimegyünk a saját kertünkbe megnézni, nincs-e a fáinknak gondoskodásra szüksége.