A SALÁTA HOZZÁVALÓI:
Vegyes zöldek
1/2 csésze gránátalmamag
8 szárított füge, negyedelve
1/2 csésze felezett vagy negyedelt szőlő
8 szárított datolya, szeletelve
egy fél vékonyra szeletelt lilahagyma
1/4 csésze pirított mandula (lehet sózott vagy édes is)
morzsolt feta vagy kecskesajt (választható)
½ csésze pirított kenyérkocka.
AZ ÖNTET HOZZÁVALÓI:
1/2 csésze olívaolaj
1/4 csésze balzsam- vagy vörösborecet
2 evőkanál méz, vagy datolyaméz
1/2 teáskanál só
bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd össze a saláta hozzávalóit egy nagy tálban, kivéve a feta vagy kecskesajtot és a krutont! Keverd össze az öntet hozzávalóit egy kis edényben, majd hagyd állni egy kicsit.
Kb. 15 perc várakozás után keverd össze a saláta összes hozzávalóját a dresszinggel.
Ez a desszert tökéletesen zárhatja le a tu bisváti gyömölcsözésünket!
HOZZÁVALÓK:
40 dkg fehércsokoládé chips
1/3 csésze héjatlan pisztácia
1/3 csésze arany mazsola
1/3 csésze szárított füge, apróra vágva
(A gyümölcsök és a magok tetszés szerint variálhatók)
ELKÉSZÍTÉS:
Tegyél sütőpapírt egy tálcára vagy egy alacsony falú tepsire.
Melegítsd meg a csokichipset egy kis lábosban. Alacsony lángon, gőz felett állandó keverés mellett addig melegítsd, amíg megolvad és egyenletes lesz.
Öntsd az olvasztott csokoládét a lapos tálcára vagy tepsire, amit már előkészítettél, és simítsd el egy spatulával, hogy egyenletes réteget hozzon létre. Majd szórd meg szárított gyümölcsökkel és diófélékkel.
Hűtsd 30 percet, majd vedd ki, húzd le róla a sütőpapírt és törd össze vagy vágd nagy darabokra. Tálald kissé lehűtve. (Legfeljebb 1 hétig tartható hűtőszekrényben.)
HOZZÁVALÓK:
5 evőkanál barna cukor
2 nagy tojás
1 csésze tönkölyliszt (vagy bármilyen más liszt)
2 evőkanál olaj
10 gramm sütőpor
1/4 teáskanál fahéj
150 gramm (kb. 1 és 1/2 csésze) dió - mogyoró (éles késsel megfelezve), esetleg dió és blansírozott mandula kombinációja nagyjából apróra vágva
200 gramm (kb. 1 és 1/2 csésze) szárított gyümölcs, 2 datolya, mazsola, barack és szárított áfonya (ez is tetszés szerint változtatható)
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra!
Egy tálban keverjük össze a barna cukrot, a tojást, a lisztet, az olajat, a sütőport és a fahéjat. Addig keverjük, amíg egyenletesen sima, csomómentes lesz tészta. Ezután hozzákeverjük a diót és az aszalt gyümölcsöket.
A tésztát tegyük az előkészített sütőbe. Süssük 170 Celsius fokon 40 percig, vagy amíg meg nem pirul.
Hűtsük le és tegyük hűtőbe (hűtőszekrényben hagyható másnapig). Vastag szeletekre vágjuk, majd légmentesen lezárt edényben tároljuk.
CHANA DEUTSCH RECEPTJE
HOZZÁVALÓK:
parve, glutén- és tojásmentes
1 kg datolya
2 pohár durvára darált dióféle (dió, pisztácia, amerikai mogyoró, mandula, stb.)
2 ek. cukrozatlan kakaópor
kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS:
A datolyát kimagozzuk (bizonyosodjunk meg arról, hogy nincsenek kártevők a szemekben).
Nagy tálban kézi mixerrel pépesítjük.
Hozzáadjuk a dióféléket, valamint a kakaóport, és alaposan összekeverjük.
A datolyás masszából nagyon enyhén megnedvesített kézzel golyókat formázunk, meghempergetjük őket kókuszreszelékben.
Fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
HOZZÁVALÓK:
1 db 30 x 12 x 8 cm-es
sütőformához
3 db 400 g tisztított állapotban érett banán
2 db tojás
130 g kristálycukor
2 csomag 8 g-os kiszerelés vaníliás cukor
120 g vaj
180 g finomliszt
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 csomag 12 g-os kiszerelés sütőpor
100 g fehércsoki-pasztilla
A tetejére
60 g fehércsoki-pasztilla
ELKÉSZÍTÉS:
A fehércsokis banánkenyér elkészítéséhez a banánokat egy keverőtálba tesszük és villával pépesre nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a kétféle cukrot, a vajat, és egy robotgép segítségével 3-4 percig habosítjuk.
Ezután gyors mozdulatokkal belekeverjük az előzőleg összemixelt lisztes, fahéjas, gyömbéres, sütőporos szárazanyagot, valamint a fehér csokit.
A sütőformát kibéleljük zsírpapírral, belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e, utána kiemeljük a formából és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Közben mikróban óvatosan felolvasztjuk a díszítésre szánt fehér csokit és egy kiskanál segítségével rácsurgatjuk a banánkenyér tetejére. Ezután már szeletelhetjük is a délutáni nasihoz!
Ízletes sült csirke mediterrán ízesítéssel – zöld olívabogyóval, limeal, mézzel, fokhagymával, oregánóval és chilipehellyel.
HOZZÁVALÓK:
3/4 csésze apróra vágott érett zöld olívabogyó
1/3 csésze extra szűz olívaolaj
2 evőkanál friss lime-lé
1 evőkanál zúzott fokhagyma
2 teáskanál méz
1/2 teáskanál lime-héj
1/2 teáskanál chilipehely (ízlés szerint lehet kevesebb is)
1/2 teáskanál szárított oregánó
Só és bors
1,8–2,3 kg csontos csirkerész
ELKÉSZÍTÉS:
Egy keverőtálban habverővel keverd össze az apróra vágott olívabogyót, olívaolajat, lime-levet, fokhagymát, mézet, lime-héjat, chiliport és oregánót. Ízesítsd sóval és borssal.
A csirkedarabokat enyhén sózd és borsozd. Tedd őket egy 23x33 cm-es kerámia vagy üveg tepsibe. Kend meg egyenletesen az olívás pác minden részével.
Fedd le a tepsit fóliával vagy műanyag fóliával, és tedd hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy éjszakára (az éjszakai pácolás a legjobb).
Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Vedd le a műanyag fóliát, és fedd le a tepsit sütőpapírral vagy alufóliával, szúrj néhány kis lyukat a széleken késsel.
Tedd a lefedett tepsit a sütőbe. Süsd a csirkét 60 percig, majd vedd le a sütőpapírt vagy fóliát, és süsd további 15–30 percig, időnként locsolgatva, amíg teljesen átsül és omlós lesz. A végén 1–2 percre grillezheted (felső sütés), hogy a bőr szépen megpiruljon – figyelj, nehogy megégjen!
Tedd a csirkedarabokat egy tálra és öntsd rá a megmaradt szaftot.