Receptek

kánaán saláta

Ezt a salátát a Bibliában található 7 szent gyümölcs (sivat haminim) inspirálta, amelyeket Tu bisvát ünnepén szoktunk fogyasztani. Búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olívaolaj és méz (ez jelképezi a datolyát) található benne.

Így emlékezünk arra, hogy az Örökkévaló Izrael népének adta a tejjel-mézzel folyó Kánaán földjét.


A SALÁTA HOZZÁVALÓI:

  • Vegyes zöldek

  • 1/2 csésze gránátalmamag

  • 8 szárított füge, negyedelve

  • 1/2 csésze felezett vagy negyedelt szőlő

  • 8 szárított datolya, szeletelve

  • egy fél vékonyra szeletelt lilahagyma

  • 1/4 csésze pirított mandula (lehet sózott vagy édes is)

  • morzsolt feta vagy kecskesajt (választható)

  • ½ csésze pirított kenyérkocka.


AZ ÖNTET HOZZÁVALÓI:

  • 1/2 csésze olívaolaj

  • 1/4 csésze balzsam- vagy vörösborecet

  • 2 evőkanál méz, vagy datolyaméz

  • 1/2 teáskanál só

  • bors ízlés szerint


ELKÉSZÍTÉS:

  1. Keverd össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, kivéve a feta vagy kecskesajtot és a krutont!

  2. Keverd össze az összes hozzávalót egy kis edényben, majd hagyd állni egy kicsit.

  3. Kb. 15 perc várakozás után keverd össze a saláta összes hozzávalóját a dresszinggel.

tu bisváti süti

HOZZÁVALÓK:

  • 5 evőkanál barna cukor

  • 2 nagy tojás

  • 1 csésze tönkölyliszt (vagy bármilyen más liszt)

  • 2 evőkanál olaj

  • 10 gramm sütőpor

  • 1/4 teáskanál fahéj

  • 150 gramm (kb. 1 és 1/2 csésze) dió - mogyoró (éles késsel megfelezve), esetleg dió és blansírozott mandula kombinációja nagyjából apróra vágva

  • 200 gramm (kb. 1 és 1/2 csésze) szárított gyümölcs, 2 datolya, mazsola, barack és szárított áfonya (ez is tetszés szerint változtatható)


ELKÉSZÍTÉS:

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra!

  2. Egy tálban keverjük össze a barna cukrot, a tojást, a lisztet, az olajat, a sütőport és a fahéjat. Addig keverjük, amíg tészta nem keletkezik. Ezután hozzákeverjük a diót és az aszalt gyümölcsöt.

  3. A tésztát tegyük az előkészített sütőbe. Süssük 170 Celsius fokon 40 percig, vagy amíg meg nem pirul.

  4. Hűtsük le és tegyük hűtőbe (hűtőszekrényben hagyható másnapig). Vastag szeletekre vágjuk, majd légmentesen lezárt edényben tároljuk.

FEHÉRCSOKOLÁDÉ ropogós

Ez a desszert tökéletesen zárhatja le a tu bisváti gyömölcsözésünket!


HOZZÁVALÓK:

  • 40 dkg fehércsokoládé chips

  • 1/3 csésze héjatlan pisztácia

  • 1/3 csésze arany mazsola

  • 1/3 csésze szárított füge, apróra vágva

(A gyümölcsök és a magok tetszés szerint variálhatók)


ELKÉSZÍTÉS:

  1. Tegyél sütőpapírt egy tálcára vagy egy alacsony falú tepsire.

  2. Melegítsd meg a csokichipset egy kis lábosban. Alacsony lángon, gőz felett állandó keverés mellett addig melegítsd, amíg megolvad és egyenletes lesz.

  3. Öntsd az olvasztott csokoládét a lapos tálcára vagy tepsire, amit már előkészítettél, és simítsd el egy spatulával, hogy egyenletes réteget hozzon létre. Majd szórd meg szárított gyümölcsökkel és diófélékkel.

  4. Hűtsd 30 percet, majd vedd ki, húzd le róla a sütőpapírt és törd össze vagy vágd nagy darabokra. Tálald kissé lehűtve. (Legfeljebb 1 hétig tartható hűtőszekrényben.)

DATOLYAGOLYÓK

Mesélik, hogy volt egyszer egy ember, aki szukot ünnepének előestéjén szukkát épített a fiával. Szépen felállították az ünnepi sátor oldalait, összeszögelték őket, majd az apa elküldte a fiát, hogy keressen a tetejére ágakat, melyekből a szukkát befedő szcháchot elkészíthetik. A fiú ment, keresgélt a ligetben, de nem talált olyan fát, amelyik szívesen megvált volna az ágaitól. Ahogy így keresgélt, egyszer csak egy szem datolya pottyant a fejére. Felnézett, hatalmas datolyapálma előtt állt. A fa pedig hívogatta: „gyere, mássz fel, vágj a leveleimből”. „Hogyan mehetnék fel?” - kérdezte a fiú, hiszen a fa nagyon magasra nőtt. „Nézd csak, lépcsőt is készítettem neked. Gyere, vágj az ágaimból, fedjétek be friss leveleimmel az ünnepi sátrat, a középső levelemből pedig luláv készülhet. Vegyél magadnak édes termésemből, egyetek belőle az ünnepen és díszítsétek vele a sátraitokat is.”


A Dávid király által írott Zsoltárok Könyve (9:12) az igaz embert pálmafához hasonlítja: cádik kátámár jifrách – az igaz ember pálmaként (támár) virul. Bölcseink szerint a datolyapálma ahhoz az emberhez hasonlít, aki saját spirituális igényei mellett másokra is odafigyel. Alakja szálegyenes, soha el nem hajlik, nem nő túlságosan magasra, de édes gyümölcsével a körülötte élőket is ellátja: életet, erőt, energiát ad másoknak.


HOZZÁVALÓK:

parve, glutén- és tojásmentes

  • 1 kg datolya

  • 2 pohár durvára darált dióféle (dió, pisztácia, amerikai mogyoró, mandula, stb.)

  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor

  • kókuszreszelék


ELKÉSZÍTÉS:

  1. A datolyát kimagozzuk (bizonyosodjunk meg arról, hogy nincsenek kártevők a szemekben).

  2. Nagy tálban kézi mixerrel pépesítjük.

  3. Hozzáadjuk a dióféléket, valamint a kakaóport, és alaposan összekeverjük.

  4. A datolyás masszából nagyon enyhén megnedvesített kézzel golyókat formázunk, meghempergetjük őket kókuszreszelékben.

  5. Fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.