Receptek

kánaán saláta

Ezt a salátát a Bibliában található 7 szent gyümölcs (sivat haminim) inspirálta, amelyeket Tu bisvát ünnepén szoktunk fogyasztani. Búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olívaolaj és méz (ez jelképezi a datolyát) található benne.Így emlékezünk arra, hogy az Örökkévaló Izrael népének adta a tejjel-mézzel folyó Kánaán földjét.

A SALÁTA HOZZÁVALÓI:

AZ ÖNTET HOZZÁVALÓI:

ELKÉSZÍTÉS:

FEHÉRCSOKOLÁDÉ ropogós

Ez a desszert tökéletesen zárhatja le a tu bisváti gyömölcsözésünket! 


HOZZÁVALÓK:  

(A gyümölcsök és a magok tetszés szerint variálhatók) 


ELKÉSZÍTÉS:  

tu bisváti süti

HOZZÁVALÓK:


ELKÉSZÍTÉS: 

DATOLYAGOLYÓK

CHANA DEUTSCH RECEPTJE

Mesélik, hogy volt egyszer egy ember, aki szukot ünnepének előestéjén szukkát épített a fiával. Szépen felállították az ünnepi sátor oldalait, összeszögelték őket, majd az apa elküldte a fiát, hogy keressen a tetejére ágakat, melyekből a szukkát befedő szcháchot elkészíthetik. A fiú ment, keresgélt a ligetben, de nem talált olyan fát, amelyik szívesen megvált volna az ágaitól. Ahogy így keresgélt, egyszer csak egy szem datolya pottyant a fejére. Felnézett, hatalmas datolyapálma előtt állt. A fa pedig hívogatta: „gyere, mássz fel, vágj a leveleimből”. „Hogyan mehetnék fel?” - kérdezte a fiú, hiszen a fa nagyon magasra nőtt. „Nézd csak, lépcsőt is készítettem neked. Gyere, vágj az ágaimból, fedjétek be friss leveleimmel az ünnepi sátrat, a középső levelemből pedig luláv készülhet. Vegyél magadnak édes termésemből, egyetek belőle az ünnepen és díszítsétek vele a sátraitokat is.”A Dávid király által írott Zsoltárok Könyve (9:12) az igaz embert pálmafához hasonlítja: cádik kátámár jifrách – az igaz ember pálmaként (támár) virul. Bölcseink szerint a datolyapálma ahhoz az emberhez hasonlít, aki saját spirituális igényei mellett másokra is odafigyel. Alakja szálegyenes, soha el nem hajlik, nem nő túlságosan magasra, de édes gyümölcsével a körülötte élőket is ellátja: életet, erőt, energiát ad másoknak.

HOZZÁVALÓK:  

parve, glutén- és tojásmentes


ELKÉSZÍTÉS: